pinjam gambar Mr Google |
1/2 kg daging lembu - dipotong nipis
1 biji kelapa parut - putih nya saja
10 tangkai cili kering - dimesin
4 bj bawang merah - dimesin
8 bj bawang putih - dimesin
3 btg serai potong nipis - dimesin
2 inci halia - dimesin
2 inci lengkuas - dimesin
1 sudu mkn jintan manis - dimesin
1/2 sudu mkn jintan putih - dimesin
2 sudu besar biji ketumbar - dimesin
3 sudu besar gula (blh kurangkn jika xsuka manis)
1 sudu mkn air asam jawa & garam secukup rasa
1 senduk miyak masak.
Cara-cara:
1. dlm kuali, satukan kelapa parut, daging & bahan2 yg dimesin halus spt cili, bwg, serai, halia, lengkuas, ramas hingga sebati, kalau takut tangan pijar, gaul je dgn sudip.
2. masak dgn api sderhana mendidih & air daging telah keluar, tutup kuali smbil kecilkn api biar daging merenih.
3. bila airnya tlh kering, tambahkan 1 senduk minyak, pd tahap ini serunding kena dikacau selalu spaya xhangus.
4. masukkan pula rempah ketumbar, jintan yg telah dimesin tadi, air asam, gula & garam, suaikan rasanya sambil dikacau selalu.
5. bila serunding telah kering, daging tlh empuk & warnanya agk gelap blehlah dimkn bersama pulut, nasi impit & lempeng.
No comments:
Post a Comment