Pages

Wednesday, March 9, 2016

Setiap Kali Tibanya Gerhana Matahari...

Setiap kali bila tibanya gerhana maka akan mundar-mandirlah Rasulullah SAW dalam keadaan khuatir yang amat sangat kerana kerisauan baginda saw terhadap fenomena yg berlaku.
Tergambar kerisauan di wajah baginda terutama kepada para umatnya...baginda risau dengan persoalan adakah umatnya tahu bahawa gerhana itu salah satu petanda berlakunya kiamat.
Setiap kali tibanya gerhana Rasulullah SAW akan cepat-cepat mendirikan solat gerhana agar gerhana itu cepat berlalu kerana jika ALLAH SWT mengkehendaki menahan / melanjutkan tempoh gerhana itu sehingga ke tempoh yg Dia tetapkan kemudian Dia arahkan ia (bumi/matahari/bulan) bergerak setentang dgn kebiasaan maka huru haralah umat manusia kerana tertutupnya pintu taubat...
Itulah petanda berlakunya kiamat dan ia juga merupakan petanda kiamat besar...kerana itulah Rasulullah SAW melakukan solat sunat dan menggalakkan kita melakukan solat sunat gerhana kerana biar ia cepat berlalu jangan sampai kita berjumpa dgn hari tersebut walaupun kita pasti akan melaluinya.
Jika org yg meninggal pada hari lain ada orang talqinkan atau orang bimbing kita tetapi tidak pada hari tersebut...kerana itulah ia juga digelar hari yg penuh huru hara...
Tak salah menghayati kecantikkannya tetapi jangan sampai kita terleka kerana alim ulama cukup bimbang akan fenomena ini... Hayatilah apa yang tersurat dan tersirat rahsia Allah itu. Semoga kita semua dirahmati ALLAH dan dimatikan dalam keadaan yang baik.
sumber fb: PU Syed


Kejadian ini merupakan dari tanda-tanda kebesaran ALLAH SWT untuk memberikan satu pengajaran penting kepada manusia agar kembali kpd ALLAH SWT supaya senantiasa bertaubat kepadaNya.

Antara ayat-ayat Al-Qur'an yg menyebutkan hal berkait dengan matahari adalah sebagai berikut:-

"Dan diantara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah malam, siang, matahari dan bulan. Janganlah kalian sujud (menyembah) matahari maupun bulan, tapi bersujudlah kepada ALLAH yang menciptakannya, jika memang kalian beribadah hanya kepadaNya." (QS Fushshilat 37)

"Dan Dia menundukkan malam dan siang, matahari dan bulan untukmu. Dan bintang-bintang itu ditundukkan (untukmu) dengan perintahNya. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar ada tanda-tanda (kekuasaan ALLAH) bagi kaum yang memahami(nya)" (QS An-Nahl :12)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...