Pages

Thursday, October 11, 2012

siapakah yg didoakan oleh MALAIKAT ?

1.  Org yg selalu mengajar kebaikan kpd sesama manusia. 
Rasulullah saw bersabda,  "Sesungguhnya Allah, malaikat Nya, penghuni langit dan bumi bahkan semut yang berada disarangnya juga ikan2 akan selalu mendoakan kepada orang yang mengajarkan kebaikan kepada manusia." (Hadis Riwayat Muslim dari Abu Hurairah).

2.  Org yg menunggu utk solat berjemaah.
Rasulullah saw bersabda, "Sesungguhnya malaikat mendoakan orang yang berada ditempat duduknya (utk menunggu dtgnya solat berjemaah) selama belum berhadas (batal wuduk) dan malaikat berdoa; "Ya Allah, ampunilah segala dosanya, ya Allah sayangilah dia."

3.  Org yg solat di saf hadapan.
Rasulullah saw bersabda, "Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat Nya berselawat ke atas orang-orang yang berada di saf pertama.” (HR Abu Daud).

4.  Org yg merapatkan saf.
Rasulullah saw bersabda, “Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat mendoakan (merapatkan) barisan yang renggang, maka Allah akan mengangkat darjatnya." (HR Ibnu Majah).

5.  Org yg bangun menjelang waktu subuh utk melakukan solat, berdoa, zikir dan sahur.
Ia disebut didalam hadis, “Sesungguhnya Allah dan malaikat Nya mendoakan orang-orang yang bangun pada waktu sahur, fajar." (HR Ibnu Hibban).

6.  Org yg sentiasa berselawat kpd Nabi Muhammad saw.
Rasulullah saw bersabda, “Kalau orang berselawat kepada ku maka malaikat juga akan mendoakan keselamatan yang sama baginya untuk itu hendaknya dilakukan, meski sedikit atau banyak." (HR Ibnu Majah dan Tabrani).

7.  Org yg membelanjakan hartanya ke jalan Allah swt.
Rasulullah saw bersabda, maksudnya, “Tidak satu hari pun di mana pagi harinya seorang hamba ada padanya kecuali dua malaikat turun kepadanya, satu antara kedua-duanya berkata: ‘Ya Allah, berikanlah ganti bagi orang yang berinfak…"

8.  Org yg menjenguk dan mengunjungi org sakit.
Rasulullah saw bersabda,  “Tidak ada seorang mukmin menjenguk atau mengunjungi orang sakit pada petang hari kecuali ia disertai oleh 70 ribu malaikat yang memohonkan ampun atas dosa-dosanya sehingga waktu pagi tiba, dan ia akan diberi musim yang sejuk kelak dihari kiamat.  Dan sesiapa yang menjenguk orang sakit pada pagi hari maka ia akan diiringi 70 ribu yang memohonkan ampun atas segala dosanya sehingga waktu petang tiba dan kelak disyurga ia akan diberi musim yang sangat sejuk". (HR Abu Daud).

InsyaAllah semoga kita termasuk dan tersenarai sama.

WAllahu’alam bisawab...

2 comments:

Abd Razak said...

السلم عليكم ورحمة الله

Allahu Akhbar, begitu banyak sekali peluang yang tersedia untuk kita dalam doa sekalian malaikat...

Amie said...

Mudah2an kita salah seorang dalam doanya... follower 235

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...