Pages

Tuesday, October 9, 2012

kehilangan yg tersayang

"Gambang"
 
"..memang amat sedih yang tak terkata bila sesuatu yang kita sayang tiba2 hilang..apatah lagi dia kucing istimewa yang manja dan comel..teman rapat yang selalu selalu tidur dengan kami dan sentiasa mengekori kemana2 pergi yang membuat kita sentiasa ceria..dan kita sudah anggap sebagai sebahagian daripada ahli keluarga yang sangat berdikari.."

Kalau sedang berada dalam mood sedih..namun kita cuba berlakon seperti tidak ada apa2 yg berlaku..jauh disudut hati..kita gagal utk kuat menghadapinya..

Disini beberapa TIPs yang sedang sy amalkan, walaupun tidak cemerlang mana namun ia berkesan..Insya Allah..

Sibukkan diri anda! - Cuba cari kerja dan tugasan yang boleh membuatkan anda sibuk yang teramat sibuk. Bila sibuk, masa untuk melayan...perasaan akan berkurang maka anda tidak akan hanyut dalam gelora perasaan dimana boleh mengurangkan produktiviti anda..

Berusaha utk bersama dia! - Jangan biarkan kesedihan anda itu menumpulkan daya anda, mengurangkan momentum anda dan menjatuhkan prestasi anda..tetapi, jadikanlah ia sebagai batu loncatan utk meningkatkan usaha dan menggandakan hasil..contoh..bykkan amal ibadah..
 
Bersyukur kepada Allah swt..akan menerbitkan emosi positif..

Wallahu'allam bisawab... ~

1 comment:

Abd Razak said...

السلم عليكم ورحمة الله

Suatu masa dulu pernah juga merasa kehilangan, 2 ekor kucing saya melarikan diri sehingga kini tak kembali. Rezeki mereka Allah sediakan di tempat lain...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...