Pages

Sunday, September 24, 2017

Alkisahnya...

Saya nak kongsi kisah sahabat atau rakan sekerja bermula di Kementerian yang baru ditubuhkan.

Beliau yang dahulu seorang yang biasa2 dan bukan seorang yang bertuah seperti orang lain.

Dengan berbekalkan azam yang kuat, Allah SWT bagi rezeki, mempunyai anak2 yang pandai iaitu seorang Doktor, Pengarah, Akauntan, ada harta, ada rumah sewa, perniagaan ada kemahiran hidup pandai wiring repair alat2 letrik dan akhirnya ada aset keseluruhan yang bernilai 3.5 juta dan sedikit wang simpanan lebih 250 ribu.

Bermula dari peringkat bawah menjadi penjawat awam, maklumlah dulu2 semua orang gaji bulanan cuma sedikit, untuk nak berjimat cermat setiap hari pergi kerja dengan menaiki basikal lebih 2 tahun dari Datok Keramat, KL ke Wisma Damansara, KL.  Lama kelamaan berkat rezeki yang ada barulah beliau mampu membeli motorsikal yamaha 80cc.

Disebabkan beliau tidak gemar membeli makanan diluar dan tak suka membuang masa setiap hari pergi kerja bawa bekalan berlaukkan telor dan ikan sardin sahaja.

Ada satu kelebihan dan kemahiran yg ada pada diri beliau, satu hari seorang saudaranya mengajar beliau bermain saham terbuka di bursa saham yang dahulunya KLumpur Stock Exchange sehinggalah harga pasaran saham jatuh pada tahun 1996-1999.

Pada masa itu beliau beruntung sudah mempunyai aset seperti tanah banglow, iaitu utk rumah aset terkini. Sekarang beliau telah menjadi seorang yang luar biasa...tambahan gelaran Datuk tersebut diterima atas usahanya sendiri semasa menjadi penjawat awam.

Komen saya...
Kejayaan tidak mungkin hadir dgn mudah...perlu dibayar dgn perancangan yg tepat dan berkesan serta komitmen yg bersungguh dan tinggi...disamping sujud dan doa yg penuh tawadduk kpd ALLAH SWT maka kecapilah kejayaan itu dgn kehebatan yg telah anda lakukan bersama insan2 yg anda sayangi. Inilah ungkapan yg timbul di benak fikiran saya ketika ini utk mengungguli kejayaan dlm hidup yg mana setiap manusia mendambakannya. Sehina manapun seseorg atau setinggi mana pun kedudukan seseorg, kejayaan dlm hiduplah yg melengkapi pencariannya utk mencapai matlamat beliau.
Imej yang berkaitan

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...