Pages

Sunday, April 9, 2017

Amalan Doa di Bulan Rejab

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Pejam celik pejam celik kini kita sudah berada di bulan Rejab.  Apabila masuk sahaja ke bulan Rejab ini bermakna hanya tinggal 2 bulan lagi sebelum kita bertemu kembali di bulan yang mulia dan penuh barakah iaitu bulan Ramadhan.

Sesungguhnya setiap dari kita pasti tidak mahu terlepas  peluang dari bertemu dengan bulan Ramadhan ini.  Semoga ALLAH SWT memanjangkan usia dan mengurniakan kesihatan yang berkekalan untuk kita semua dapat menikmati Ramadhan yang mulia ini sekali lagi.

Untuk itu kita perlulah memohon kepada ALLAH SWT dengan selalu berdoa agar niat dan harapan untuk mengecapi nikmat Ramadhan akan dimakbulkan. Sesungguhnya ALLAH SWT Maha Pengasih lagi Maha Penyayang amat menyukai hambanya yang selalu berdoa.

Marilah bersama-sama kita berdoa :

Hasil carian imej untuk Doa

الّلهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِى رَجَبَ وَ شَعْبَانَ وَبَلِّغْنَا رَمَضَانَ

“Allaahumma baariklanaa fii Rajaba wa Sya’baana wa ballighna Ramadhana.”

Maksudnya: “Ya Allah, berkahilah kami di bulan Rajab dan Sya’ban ini, dan sampaikanlah umur kami bertemu Ramadhan.”

Berdoalah setiap kali selepas solat. InsyaAllah... Semoga kita semua dipanjangkan usia, beroleh kesihatan yang baik, dikurniakan rahmat dan keberkatan di sepanjang bulan Rejab, Syaban dan seterusnya dapat bertemu untuk menikmati bulan Ramadhan yang mulia serta penuh barakah. Amiin...

Hasil carian imej untuk Doa di bulan Rejab

Ada yang mengatakan hadis mengenai unjuran doa ini merupakan satu hadis yang lemah atau dhoif

Oleh itu, salah dan berdosakah menggunakan doa ini? Bagi siapa yang meminta kepada ALLAH agar diberkahi pada bulan Rajab dan Sya'ban agar dipanjangkan usia untuk sampai kepada Ramadhan yakni bukan sebagai ubudiyah khashshah di bulan Rajab ini maka ianya tidak mengapa kerana berdoa dengan doa memohon dimakbulkan adalah bersifat umum, sama seperti berdoa untuk apa sahaja yang anda hajati.

Maka larangan terhadap amalan hadis di atas adalah apabila mengkhususkannya di bulan Rejab kerana meyakininya adalah amalan istimewa di bulan ini disamping sesiapa yang mengamalkannya bererti ia telah beribadah kepada Allah dengan ibadah khusus di dalamnya dan mendapat kemuliaan serta pahala besar dengan membacanya di bulan ini yang mana tidak terdapat pada bulan-bulan selainnya. Wallahu A'lam.

“Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”


Nota : tak salah mengamalkan doa tersebut walaupun dhoif sebab ianya doa yg baik. tak kan berdoa pun dapat dosa kan... tapi jangan menyandarkannya dan meng-ithbat-kannya sebagai sabda Nabi.


Rujukan dari sumber :  relaksminda.com

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...