Pages

Thursday, March 2, 2017

saja nak kongsi cerita lama - teringat arwah mak

Sedikit saya nak kongsi tentang pemergian emak saya ini, semoga jadi motivasi kita bersama. Nabi SAW berkata; orang yang paling bijak adalah orang yang selalu mengingati kematian.

Petang itu sebelum waktu asar tiba-tiba emak telah membersihkan diri, seperti tak sabar-sabar nak solat asar.  Emak tinggal bersama kakak saya di kampung. Katanya emak macam 'totally mind lost', pandangannya seperti macam melihat sesuatu, sebab ustaz saya pernah berkata orang yang hendak meninggal akan ditunjukkan sepintas lalu catatan amalannya. Wallahuallam.

Seperti biasa bila masuk waktu solat maghrib, emak solat bersama dengan kakak saya dan kakak saya ada menjaga seorang anak saudara perempuan berumur 3 tahun.  Selepas solat emak telah jatuh dan seperti telah nazak dan terus pengsan. Kakak saya telah memanggil abang saya yang kebetulan baru balik dari surau berdekatan.  Abang saya tak tahu, ingatkan emak telah pengsan, sebab sebelum ini sudah dua kali pengsan dan akan sedar semula.  Lalu abang saya letakkan emak dibawah kipas siling tapi badan masih berpeluh dan mata pejam, apabila tidak sedar-sedar abang terus hantar ke Hospital Tg. Karang.

Di hospital doktor telah memberi bantuan pernafasan dan memberikan CPR, dia tak respon apa-apa pun dengan mata terpejam rapat...doktor tidak dapat berbuat apa-apa tak boleh diselamatkan...tapi apakan daya ALLAH lebih menyayanginya, doktor kata emak telah menghembuskan nafas.  Saya mendapat khabar pada jam 7.40 malam dari adek saya yang kebetulan bersama-sama dengan abang di hospital.  Kematian emak sangat mudah. Saya yakin emak dalam golongan yang beruntung. 

Saya telah kehilangan emak dan bapak, saya percaya ramai antara rakan-rakan pun sama, kita pun akan menyusul jua, jadi tak usah terlalu sedih tapi persiapkan diri untuk menghadapi hari berkenaan yang kita tak tahu bila dan sebab apa, itu lebih bermakna daripada bersedih kehilangan insan tersayang macam seolah-olah diri tu tidak akan mati...dan kalau betul sayang, hadiahkan bacaan Al-Quran...

Kepada rakan-rakan yang masih ada ibu ayah, kesempatan anda untuk berbakti serta mencari pahala banyak-banyak masih terbuka. Gunakan kesempatan ini untuk berbuat yang terbaik. Puaskan diri anda untuk buat yang terbaik sepenuhnya. Jangan nanti bila dah tak ada, barulah menyesal.

Pada saya, saya puas hati dengan apa yang telah saya lakukan untuk ALLAHyarhamah emak saya, sepanjang hayat beliau, apa saja kehendaknya saya turuti, kesemuanya, tak ada yang kurang. Setiap 2 minggu saya akan balek kampung menjenguk emak, tambahan lagi saya sendiri bersama kakak dan kakak ipar saya serta dua orang anak saudara (anak kakak saya) dapat memandikan jenazahnya secara bersendiri, menguruskannnya dari awal hingga akhir.

Rasanya tiada kesedihan yang teramat apabila kita tahu kita telah berbakti sebaik-baiknya, bukankah begitu?

Sedikit tentang amalan emak saya yang mungkin boleh kita contohi bersama, iaitu pertama beliau sentiasa puasa sunat Isnin dan Khamis, qiamulail malam, dan amat menjaga pertuturan, menjaga aurat meskipun beliau di rumah bersendiri, beliau tetap memakai tudung atau setidak-tidaknya serkup kepala, apabila keluar beliau pakai stoking meskipun beliau seorang tua. Moga-moga antara kebiasaan itu menjadi ikhtibar dan ikutan kita semua.      

Berbanyak terima kasih kepada semua yang sudi menyedekahkan Al-fatihah...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...