Pages

Tuesday, July 24, 2012

rahsia disebalik kokokan ayam jantan

"Jika anda mendengar kokokan ayam... mohonlah kpd Allah SWT atas kurniaNya kerana ketika itu... ayam itu sdg melihat malaikat dan bila anda mendengar rengekan suara keldai mohonlah perlindungan kpd Allah SWT... kerana ketika itu keldai itu sdg melihat syaitan" - HR Bukhari.

Dan...ada satu lagi yg disebut oleh Abu Daud...

"Ketika anda mendengar salakan anjing dan rengekan keldai pada waktu malam hendaklah kamu meminta kpd Allah SWT kerana mereka nampak apa yg manusia tdk nampak".

Perkara ini adalah tdk mustahil kerana itu semua atas kehendak Allah SWT utk memperlihatkan kekuasaan dan kebesaranNya... didlm alam ini tdk semua yg boleh nampak dgn mata kasar manusia.

Ada 3 ekor haiwan yg disebut oleh hadis tersebut iaitu yg pertama ayam dan keldai... manakala hadis berikutnya pula menyebut anjing... kenapa ketiga-tiga disebut oleh Rasulullah SAW dan ketika itu juga kita dianjurkan agar meminta DOA drpd Allah SWT...

Nabi menyebut ayam jantan dan fitrahnya bahawa seluruh dunia mengetahui ayam akan mula berkokok menjelang dinihari... pada kebiasaannya kokokan itu saling bersahut-sahutan dari pukul 2 pagi sehingga matahari terbit... pada masa ini malaikat sentiasa berada dibumi dan pd waktu itu utk mengaminkan DOA kita.

Dlm sebuah hadis riwayat muslim...dari Abu Hurairah berkata Rasulullah SAW bersabda: "Allah turun ke langit dunia setiap malam iaitu ketika telah lewat sepertiga malam pertama". Lalu Allah berfirman: "Akulah Tuhan! Akulah Tuhan! Siapa yang memohon kepada Ku, Ku perkenankan permohonannya. Siapa yang meminta kepada Ku, Ku beri dia. Dan siapa yang memohon ampun kepada Ku, Ku ampuni dia. Begitulah seterusnya hingga terbit fajar".

Dlm hadis lain juga... "Siapa yang diantara kalian yang khuatir tidak mampu bangun malam, hendaklah ia witir dan baru kemudian tidur. Dan siapa yang yakin akan terbangun diakhir malam hendaklah ia witir diakhir malam, kerana bacaan di akhir malam dihadiri oleh para malaikat kerana itu adalah paling utama" - HR Muslim.

Menurut hadis itu jelas bahawa lewat sepertiga mlm itu adalah saatnya malaikat berada dibumi...namun bukan bermaksud pd waktu lain malaikat tdk ada dibumi...

Dlm hadis lain juga ada disebutkan..."Sesungguhnya ada malaikat yang sentiasa bersama2 kamu dan tidak pernah meninggalkan kamu melainkan ketika membuang air dan berjimak. Oleh itu hendaklah kamu malu kepada mereka dan muliakanlah mereka".

"Sesungguhnya Allah memiliki malaikat yang selalu berkeliling2 di jalan2 dan mencari2 majlis zikir" - HR Bukhari.


Dalam sebuah hadis dari Masruq bertanya kpd Aisyah RA: "Bilakah baginda SAW bangun malam? Aisyah menjawab: beliau bangun malam bila mendengar suara kokok ayam" - HR Bukhari ... oleh itu jgn lepaskan peluang utk berdoa ketika ayam berkokok...

"Ya Allah, makbulkanlah doaku!" Daripada Abu Hurairah, katanya Nabi SAW bersabda: "Apabila kamu mendengar kokok ayam maka mohonlah kurnia kepada Allah SWT kerana ayam itu (berkokok) melihat malaikat. Dan apabila kamu mendengar teriakan keldai maka berlindunglah kepada Allah daripada gangguan syaitan kerana keldai itu melihat syaitan" - HR Muslim.

1 comment:

Abd Razak said...

السلم عليكم ورحمة الله

Salam Ramadhan al-Mubarak dan selamat menunaikan ibadah puasa, moga beroleh takwa..

Terima kasih atas kunjungan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...