Pages

Monday, April 18, 2016

trip ke Jogjakarta

Alhamdulillah akhirnya tercapai hasrat menziarahi keluarga arwah bapak di Indonesia...pertama kali syukur kepada ALLAH swt yang telah memelihara keselamatan, kesihatan pergi dan balik...perginya berlima, utk 6 hari 5 malam, menziarah saudara dan melancong...memang seronok la kannn...
ruang udara jogja


hotel srikandi
Hari 1 : dari klia2 sepatutnya berlepas 2.35 ptg, tetapi delay menjadi 3.20 ptg, penerbangan mengambil masa lebih kurang 2 jam...di Jogjakarta cuaca kurang elok hujan ribut, alhamdulillah... akhirnya selamat mendarat... Pak supir iaitu Sugiarto menjemput kami membawa ke distinasi seterusnya, sebelum itu sudah semestinya jalan2 cari makan disekitar jalan Malioboro ke restoran rumah makan...masakan padang, lauk biasa2 je...alhamdulillah sekadar nak hilangkan lapar dan mencari hotel bajet... menginap utk satu mlm sbb esok pagi2 nak pergi ke kg Ponorogo...kami menginap di Hotel Srikandi Kalasan, Jln Solo Km.14 (Timur Pasar Kalasan)...sewa 3 bilik...setiap satu ada 2 single bed berharga 550,000 (ribu rupiah) (rm158.00).
rumah di kg ponorogo


halaman rumah kg ponorogo
regu (kiri) segul (kanan)
Hari 2 : Pagi2 dlm 7.30 pagi pintu bilik telah diketuk oleh service room, rupanya hantar sarapan pagi dipanggil nasi gudeg iaitu nasi putih, lauk ayam goreng, sedikit mee goreng, sedikit tempe tumis, dan minuman panas teh bunga melati.  Seperti yg telah dijanjikan, 9.30 pagi Pak supir Sugiarto dtg menjemput kami nak pergi kg. Ponorogo, di daerah Jawa Timur...perjalanan terlalu jauh...selama lebih kurang 5 jam.  Baru sejam perjalanan singggah sekejap di restoran "sotokuali wonosari" makan soto, telur puyuh pindang manis, tahu goreng, tempe goreng dan minuman teh bunga melati...2 - 3 jam perjalanan singgah pulak di grosir (kedai Alfamart)...mcm speedmart yg ada di Malaysia... akhirnya sampai ke Ponorogo (jumpa pintu gerbang), singgah masjid ditepi jln utk solat zohor.  Tak dpt sy bayangkan bagaimana rupa rumah mereka nanti...perjalanan diteruskan lebih kurang 3.45 ptg sampailah ke rumah yg dituju...rumah adik2 arwah bapak di Ponorogo.  Arwah bapak dulu berhijrah ke Malaysia (sebelum merdeka) bersama dgn bapa saudaranya ketika itu berumur 16 thn, sehinggalah akhir hayat beliau tidak berpeluang menziarah mak dan bapak kandung dan 4 org adik2nya.  Terharu sangat2 sehingga menitiskan air mata semasa bersalam dgn mereka, tak sangka saya dpt menjejakkan kaki ke rumah arwah bapak iaitu tempat dia dilahirkan dan selama lebih 90 tahun, saya sebagai waris...sekurang2nya dpt berjumpa sepupu sendiri yg masih ada lagi.  Keadaan rumahnya masih elok, dan dibaik pulih...sekarang telah diduduki oleh sepupu lelaki bongsu iaitu anak arwah adik perempuan bapak yang bongsu iaitu Sogol, isteri dan anak2nya seramai 4 org... keliling rumah ada sawah padi yg diusahakan secara tradisional, belakang rumah ada bela 2 ekor lembu, kambing, ayam, itik, angsa pun ada.  Pada ptg itu juga sempat ziarah ke kubur...dan pd mlmnya 9.30 mlm pergi ziarah ke rumah sepupu lelaki iaitu abang kpd Sogol yg bernama Regu, isteri dan anak2nya seramai 3 org.  Sebelum kami balik ke rumah Sogol sempat juga jalan2 di bandar Ponorogo utk menikmati keindahan alam ciptaan Allah swt dan pd mlm itu juga kami semua bermalam dirumah Sogol dan keluarga.
hotel petimas
Hari 3 : Pagi ini lebih kurang 5.45 pagi usai solat subuh (waktu Malaysia 6.45 pagi) pergi ke pasar, beli sarapan pagi, lepas bersarapan kami jalan2 ziarah ke rumah saudara mara.  Selepas itu lebih kurang 10.00 pagi kami berkemas dan akan balik ke Yogja, sebelum itu kami sempat bergambar dgn mereka.  Sekali lagi tak dpt menahan kesedihan semasa bersalam...terasa sedih dan gembira... mereka hidup serba kekurangan tetapi bahagia...mereka tetap memberi layanan yg amat istimewa kpd kami semua... mereka memberikan kami oleh2 siap dipacking dlm kotak. Selamat tinggal kg Ponorogo satu hari nanti kita akan berjumpa lagi...seronok tapi agak jauh dari kota Jogja... dlm perjalanan 5 jam lagi ke Jogja singgah di restoran terkenal pemilik seorang alim keturunan arab, makan bakso special. Setelah 3 jam perjalanan dari Ponorogo singgah di PoroTamu...iaitu tmpt popular utk peminat brg2 antik. Setelah penat perjalanan satu hari, akhirnya sampailah di PetiMas Hotel, Jln Malioboro, Jogjakarta...ni antara hotel yg paling selesa di Malioboro...hotel 4 bintang, berserta sarapan pagi, minum ptg, minum mlm...menginap disini untuk 3 mlm, sewa 2 bilik...setiap satu bilik ada 1 double bed dan 1 single bed, berharga 3,000,000 (juta rupiah) (rm968.00). Baru check in bilik, service room terus hantar minum mlm...kueh epok2 dan minuman teh jasmin.  Dah siap mandi semua, keluar makan tak jauh tempat penginapan iaitu di restoran "sambal pedes wong jowo", jln Malioboro...di restoran ini makanan memang super pedas, berasap telinga woo...dah kenyang, jalan2 kejap di jln Malioboro...window shopping sambil tengok angklung band.  Balik ke hotel.
brobodur
Hari 4 : Hari ini usai sarapan di hotel, Pak supir Sugiarto dtg menjemput kami, pergi jalan2 ke borobodur...perjalanan ke tempat makan (lesehan) ni ada air bukit yg mengalir... tempat dia nyaman dan tenang..makan ikan gurame (kaloi) bakar, ikan gurame goreng, ayam bakar, tahu dan tempe goreng, sambal terasi, tumis genjer (sejenis sayur campur masak rebus)...teh ais, jeruk ais dan air kelapa utk 6-10 org mkn harga 341,000 (ribu rupiah) (rm110.00) berbaloi dan sedap. Pergi kebun salak, singgah masjid tepi jalan solat zohor dan asar, perjalanan diteruskan ke Jln Dr. Wahidin Sudiro Husodo Manding Sabdodadi, Bantul, kawasan barangan kulit seperti dompet, tas, sepatu, sandal, jaket, sempat beli beg tangan dan kasut kulit 265,000 (ribu rupiah) (rm88.00).  Lepas tu pergi makan Sate Klathak Pak Pong, terletak tidak berapa jauh dari Bantul, di Jln Stadion Sultan Agung atau Jalan Imogiri Timur Km 7, Wonokromo... sate klatak ini menggunakan jeriji besi basikal sebagai cucuk satenya, keunikan lain terletak pada bumbunya, kalau biasanya sate kambing berbumbu kicap atau sambal kacang, sate klatak hanya menggunakan taburan garam dgn sedikit ketumbar... 179,000 (ribu rupiah) (rm57.00) utk 6 org mkn... berbaloi...mkn disini kalau ke Jogja. Balik ke hotel.
pasar bringharjo

Hari 5 : Hari ini membeli belah di jln Malioboro...pergi Hamzah Batik...beli belah disini brg2 berkualiti sikit kalau dibanding dgn di tepi2 kaki lima kedai...dan sambung shopping lagi di Pasar Bringharjo beli batik sarung, jubah dan kurta (Abd Haiy) dan juga oleh2 jajan.  Makan tengahari kena naik beca agak jauh juga...pergi dan balik 30,000 (ribu rupiah) (rm9.70) pergi ke restoran minang...makan nasi padang lagi...balik hotel solat zohor...pergi beli barang lagi di jln Malioboro balik hotel dah ptg, minuman ptg pun dah sampai mkn epok2 dan minun teh jasmin.  Malam lepas maghrib pergi makan di restoran berdekatan dan balek hotel.
istana kraton
restoran sendang ayu
Hari 6 : Hari terakhir...usai sarapan pagi dihotel, seperti biasa Pak supir Sugiarto dtg menjemput kami...check out hotel dan lawatan terakhir ke Istana Kraton...Istana Rasmi Kesultanan Ngayogyakarta Hadiningrat, iaitu Istana Budaya dan Keindahan Jawa.  Bayaran masuk 12,000 (ribu rupiah) (rm3.80 seorg) (1,000 ribu rupiah camera/fon camera)... balairong seri istana ini masih lagi digunakan sehingga sekarang, sultan masih lagi tinggal dalam istana ini. Selepas melawat Istana Kraton, perut rasa lapar...pergi tempat makan terus berakit...nama restoran ni Sendang Ayu... antara Rumah Makan & Pemancingan, Jln Jogja - Solo Km.15 Kalasan, Jogjakarta...tempat makan diatas air yg selalu dikunjungi pelancung di Jogja.  Menunya...ikan gurami goreng dgn tepung, ikan nila goreng, ayam goreng, terong balado, sayur asem, tumes kangkung, lalap, sambal, tahu goreng, ais kopi susu, jus alpukat, ais jahe (halia) dan teh ais...berharga 367,000 (ribu rupiah) (rm118.00) utk 6-10 org makan.  Flight 5.20 ptg aka waktu Malaysia 6.20 ptg... lagi sekali semasa penerbangan ke Kuala Lumpur cuaca kurang elok dan laluan dari Pesisir Pantai Laut Selatan Pulau Jawa sahaja.

1 comment:

Jati Wijaya said...

Assalamualaikum wr wb.

Sebelumnya saya mohon maaf bilamana Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan kerana posting saya. Salam perkenalan saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak melancong kat Jogja sila kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

Kami bagi harga yang berpatutan dengan service best kerana kami handle terus dari Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak lawat ke Jogja sila kol / sms / whatsapp saya +628985101301, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

- Kos kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak.
- Trip kami sesuaikan keinginan Tuan / Puan / Abang /Akak.
- Hotel bole tempeh sendiri
- Bole ambik pakej exclude melas

Sample pakej pelancongan dari kami:

Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)

Day 1
Kami ambik Tuan/ Puan/ Abang/ Akak di airport. Selepas itu kita nak pergi ke local resto untuk makan tegah hari. Lalu menuju ke hotel untuk check in. Selepas istirahat sekejap di hotel kita menuju Kasongan iaitu tempat kerajinan gerabah yang ada di Bantul, selepas itu menuju Pantai Parangtritis, disini kita bole naik delman (kereta kuda dengan dua roda), atau naik ATV atau bole duduk2 sahaja di pinggir pantai. Selepas dari pantai Parangtritis kita menuju Manding, iaitu pusat kerajinan kulit semacam dompet, kasut, jaket dan lain sebagainya. Selepas shopping di manding kita menuju local resto untuk makan malam, lalu menuju hotel untuk istirahat perseiapan tour esok hari.

Day 2
Pagi hari sekitar pukul 07.00 kita menuju Borobudur Temple iaitu candi Budha yang dulu pernah menjadi satu dari keajaiban dunia, selepas itu kita menuju gunung merapi menikmati sisa erupsi merapi guna jeep adventure. Selepas itu kita makan tengah hari lalu melanjutkan menuju masjid tertua di Jogja yang masih meninggalkan bangunan Hindu kerana pada masa itu merupakan peralihan dari kebudayaan Hindu ke Islam. Selepas dari masjid Kotagede kita menuju ke pusat kerajinan Silver dan chocolate di Kotagede, lalu menuju local resto untuk makan malam. Kembali ke hotel untuk istirahat.

Day 3
Menuju Kraton, iaitu bangunan peninggalan dari Raja Hamengkubuwono dan juga sebagai salah satu icon Jogja. Lalu menuju tamansari watercastle, tempat pemandian gundik2 raja, bilamana sempat bole tengok masjid bawah tanah. Selepas dari Tamansari Watercastle kita nak menuju local resto guna makan tengah hari. Setelah itu kita menuju Goa pindul iaitu susur sungai bawah goa guna tube. Selepas itu kita menuju indrayanti / drini / baron beach (optional), lalu menuju bukit bintang untuk menikmati indahnya kota Jogja dari atas. Kembali menuju hotel.
Day 4
Drop airport

Harga bermula dari:
RM 579 (ALL IN + *2 hotel)*
RM 421 (exclude hotel)*

*kos kira dalam 1 ringgit = 3500 rupiah, kos hanya estimasi sahaja kerana nilai tukar naik turun
* kos kira dalam 5 pax, lagi ramai lagi jimat, lagi sedikit lagi mahal

All package types include:
• Private Car AC (Toyota All new Avanza / Xenia for 2-5 pax, isuzu elf 11 seats for 6-10 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-15 pax, medium bus 31-33 seats for 16-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
• Hotels 3 nights *2/*3/*4 (optional)
• Driver
• Driver Meals
• Parking fees
• Tour guide (by request)
• All entrance ticket’s stated in itinerary
• Dinner and lunch based itinerary
• Documentation (by request)

Exclude:
• Flight Ticket
• Airport taxes
• Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
• Additional menu for dinner / lunch (if included)
• Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

Note:
Harga dapat berubah sewaktu-waktu
Harga tidak berlaku high season

Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya atau
whatsapp +628985101301 (FREE).
Email: ganeshabantul@yahoo.com
FB: jati182@yahoo.co.id (Jati Wijaya)
Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

Wassalamualaikum Wr Wb

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...